Alsaská foie gras (husacia pečeň), pochúťka aj pre vás
- 10. decembra 2020

Pred niekoľkými rokmi, som bola na vinnej ceste vo Francúzku, v oblasti Alsace. Učarovalo mi to nádherné prostredie, jedlo, ktoré robievam do teraz, typické krásne alsaské víno.
Preto som sa rozhodla, že sa o to podelím s mojim receptom aj s doladením vína, ktoré si môžete kúpiť aj cez eshop www.sunnywines.sk
Ešte pre začiatok… Alsace je oblasť Francúzska, jedna z 26 oblastí, susediaca s Nemeckom. Podľa spomienok aké mám, môžem povedať, že je to malebná oblasť plná kvetín na oknách, krásnych domov ako kedysi boli na dedinách a krásnych očesaných riadkov viníc začínajúci vždy čajovou ružou žltej farby. Prečo práve čajová ružou? Táto úžasná kvetina zabraňuje napádaniu mučnatky vo viničoch, čo je najrozšírenejšia a najznámejšia hubová choroba rastlín.
Ale vráťme sa k jedlu. Tento spôsob prípravy mi prezradil kuchár, kde som ju prvý krát jedla. Ingrediencie sú všetky dostupné u nás v Sunnywines. Stačí kvalitné brandy, portské alebo slamové víno. Dokúpiť soľ a čierne korenie. Po namarinovaní na ďalší deň uvariť vo vodnom kúpeli, nechať oddýchnuť v chladničke 7 dní, vôňa láka ale oplatí sa počkať. Upiecť toasty nakrájať na plátky posoliť a zvoliť k tomu správne víno.
Pinot blanc (rulandské biele)
Pinot gris (rulandské sivé)
Pinot noir (rulandské modré)
Pre milovníkov bublinkového vína odporúčam z oblasti Alsace Cremant D´Alsace WOLFBERGER – Crémant d’Alsace Rosé
Vína si môžete objednať na našom webe www.sunnywines.sk, alebo aj si ich prísť osobne vziať, poprípade Vám vieme pomôcť aj odporúčaním z iných oblastí a iných odrôd.
Dobrú chuť a nazdravie